Séta az elhagyott zsidó temetőben

<< vissza a túrákhoz

< >
Túra időtartama: 2 óra
Találkozási pont: a Blaha Lujza téri McDonalds előtt Nézd meg térképen
Túravezetők:
Elérhető nyelvek:

Sétánkon a zsidó temetkezési szokásokkal, a 19. század arisztokráciájával és elképesztő síremlékekkel ismerkedünk az 50-es évek óta bezárt Salgótarjáni úti zsidó temetőben.

Meghirdetett túrák

Most éppen nincs meghirdetett túránk, iratkozz fel és emailben értesítünk, ha újat írunk ki.


Ár

Privát túrák?

Résztvevők száma

Ár

1 vagy 2 fő
19000 Ft
3 vagy 4 fő
23000 Ft
5 vagy 6 fő
27000 Ft
7 vagy 8 fő
31000 Ft

Jelentkezés privát túrára

TÚRA LEÍRÁSA

Az 1874-ben megnyílt sírkert állapota a háború óta folyamatosan romlik, elsősorban a kifosztásoknak, pusztításoknak köszönhetően, pedig nem akármilyen történelmi helyszín ez a temető. Fantasztikus síremlékek épültek itt a század legelején, amelyek az ország neves építészeinek munkái: üvegmozaikok, kupolák, timpanonok, az art deco és a szecesszió legszebb munkái olyan építészektől, mint például Lajta Béla. A meghatározó ipari- és pénzarisztokrácia tagjai, a politikai és művészi elit képviselői is nyugszanak itt: pl. Wahrmann Mór, Horn Ede, Weiss Manfréd, a műpártoló Hatvanyak, Fényes Adolf és még sokan mások. De itt kaptak végső nyughelyet a kor hitközösségi elöljárói is.

Egy olyan csodálatos, vadregényes és egyben szomorú hely ez, amelyhez hasonlóak környező fővárosokban (pl. Prága vagy Berlin) kiemelt nemzeti értéket képviselnek, nálunk sajnos a végső elmúlás küszöbére sodródhat ez a gyönyörű zsidó temető. Azért reméljük lesz még sokáig alkalom a hely megtekintésére, és nem kell sietnie senkinek hogy ellátogasson ide, mielőtt az idő végleg elemészti ezt a fantasztikus történelmi emléket. Sétánk során ezt a temetőt járjuk be, és a történetét részletekbe menően megismerhetjük.

Kérjük, mindenki hozzon villamosjegyet és a férfiak fejfedőt! A túra a Blaha Lujza téri McDonald's elől indul. A 37-es villamossal megyünk, ami éppen a temető bejáratánál tesz le. (4 megálló, "Salgótarjáni utca, temető"), ha valaki késik, a temetőnél csatlakozhat. Autóval is lehet parkolni a temető mellett, egy szervizúton.

Privát túra

A privát túra azt jelenti, hogy egy általatok választott időpontra szervezzük meg Neked / Nektek a sétát, amin csak Ti vesztek részt, senki más. A túra minden másban megegyezik a meghirdetett sétákkal. Népszerű választás a privát séta szülinapokra, amin az egész család részt vesz; meglepetés randira, vagy akár Budapestre érkező kedves ismerősöknek. Mivel saját túravezetőt kaptok a túrát kérhetitek más nyelven is.

Ha privát túrát szeretnél, akkor kattints a "Jelentkezés privát túrára" gombra, majd add meg a kért adatokat, és küldd el a "Jelentkezés" gombbal. Hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot, és egyeztetjük a részleteket!