Gyász és emlékezés a zsidó hagyományban - séta az elhagyatott zsidó temetőben

<< vissza a túrákhoz

< >
Túra időtartama: 2 óra 30 perc
Találkozási pont: Teleki téren a szobroknál Nézd meg térképen
Túravezetők: Illyés Bence
Elérhető nyelvek:

Sétánkon a zsidó temetkezési szokásokkal, a 19. század arisztokráciájával és elképesztő síremlékekkel ismerkedünk az 50-es évek óta bezárt Salgótarjáni úti zsidó temetőben és a Teleki téri lakás zsinagógában.

Meghirdetett túrák

Most éppen nincs meghirdetett túránk, iratkozz fel és emailben értesítünk, ha újat írunk ki.


Ár

5500 HUF

TÚRA LEÍRÁSA

Sétánkon először ellátogatunk a Teleki tér Európában egyedülálló, ma is működő családias lakás zsinagógájába. Itt megláthatjuk, hogy a zsinagógai térben és a zsidó vallási hagyományokban hogyan jelenik meg és miért kap rendkívül fontos szerepet az elhunytak emlékének őrzése, hogyan tiszteleg a maroknyi ortodox zsidó közösség emlékük előtt. Felfedezzük továbbá a kis lakászsinagóga többi berendezési tárgyát és azok funkcióit is.

Ezután a 19. század arisztokráciájával, és elképesztő síremlékekkel ismerkedünk az 50-es évek óta bezárt régi zsidó temetőben. Az 1874-ben megnyílt sírkert állapota a háború óta folyamatosan romlott, elsősorban a kifosztásoknak, pusztításoknak köszönhetően, pedig nem akármilyen történelmi helyszín ez a temető. 

Fantasztikus síremlékek épültek itt a század legelején amelyek az ország neves építészeinek munkái: üvegmozaikok, kupolák, timpanonok, az art deco és a szecesszió legszebb munkái olyan építészektől mint például Lajta Béla. A meghatározó ipari- és pénzarisztokrácia tagjai, a politikai és művészi elit képviselői is nyugszanak itt: pl. Wahrmann Mór, Horn Ede, Weiss Manfréd, a műpártoló Hatvanyak, Fényes Adolf és még sokan mások. De itt kaptak végső nyughelyet a kor hitközösségi elöljárói is.Sétánk során ezt a csodálatos és vadregényes temetőt járjuk be, és a történetét részletekbe menően megismerhetjük. 

 

Kérjük, mindenki hozzon villamosjegyet és a férfiak fejfedőt! 

Az általunk szervezett sétákon részt vevőket tájékoztatjuk arról, hogy a Salgótarjáni utcai zsidó temető bemutatását a NÖRI idegenvezetője részükre ingyenesen mutatja be, és ezért a résztvevőktől a Társaság semmilyen formában nem tart igényt ellenszolgáltatásra.

 

Privát túra

A privát túra azt jelenti, hogy egy általatok választott időpontra szervezzük meg Neked / Nektek a sétát, amin csak Ti vesztek részt, senki más. A túra minden másban megegyezik a meghirdetett sétákkal. Népszerű választás a privát séta szülinapokra, amin az egész család részt vesz; meglepetés randira, vagy akár Budapestre érkező kedves ismerősöknek. Mivel saját túravezetőt kaptok a túrát kérhetitek más nyelven is.

Ha privát túrát szeretnél, akkor kattints a "Jelentkezés privát túrára" gombra, majd add meg a kért adatokat, és küldd el a "Jelentkezés" gombbal. Hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot, és egyeztetjük a részleteket!