Jazztörténeti időutazás a Belvárosban

<< vissza a túrákhoz

< >
Túra időtartama: 2 óra
Találkozási pont: az Astoria Hotelben Nézd meg térképen
Elérhető nyelvek: HU

Túránkon a budapesti jazz élet legfontosabb helyszíneivel, művészeivel ismerkedünk, miközben mélyebbre ásunk a zenei hangzás jellegzetességeibe, és az irányzat fejlődésébe is.

Meghirdetett túrák

Most éppen nincs meghirdetett túránk, iratkozz fel és emailben értesítünk, ha újat írunk ki.


Ár

3500 HUF

Privát túrák?

Résztvevők száma

Ár

1 vagy 2 fő
23 000 Ft
3 vagy 4 fő
27 000 Ft
5 vagy 6 fő
31 000 Ft
7 vagy 8 fő
35 000 Ft
9 főtől
4100 Ft / Fő
15 főtől
egyedi ár

Jelentkezés privát túrára

TÚRA LEÍRÁSA

A tizenkilencedik század végén egy radikálisan új zenei irányzat született meg New Orleans-ban, ami a harmincas évekre meghódította Amerikát. Európába, és így Magyarországra is a szabadság szimbólumaként tört be a két világháború közötti időszakban. A sétán megismerkedünk a jazz kialakulásával, fejlődésével, történelmi vonatkozásaival, és hogy miként tiltották először a németek, majd a szovjetek és miként vetették be „kulturális trójai falóként” az amerikaiak.

 

A tiltás ellenére tovább élt az ötvenes évek fővárosi éjszakai életében, majd lassanként átcsúszott a tiltottból a tűrt kategóriába, míg végül nagyobb tömegekhez is elért. A kezdeti óvatos lépésektől, az első fővárosi jazzklubtól, a Modern Jazz lemezsorozattól a mára a felsőoktatás részévé váló jazztanszak megalakulásig göröngyös, ám rengeteg színes egyéniséget és produkciót felmutató utat járt be a műfaj az elmúlt ötven évben.

 

Sétánk a modern jazz egyik hazai bölcsőjétől indul, és feltérképezi a budapesti jazz élet legfontosabb helyszíneit. Betekintést nyerünk nem csak a történelmi korszakokba, de a zenei hangzás jellegzetességeibe, és az irányzat fejlődésébe is. Megismerhetjük a korszakok legfontosabb alakjait, alkotásait, mígnem elérkezünk a jelen korhoz, és a mai jazz élet színtereihez. 

Magyar Narancs: Séta - Jazztörténeti időutazás a belvárosban 

2018.05.05.

https://magyarnarancs.hu/lokal/jazztorteneti-idoutazas-a-belvarosban-111401

Az elején egy kicsit az iskolapadban érezzük magunkat, amikor az Astoria Szálló jobb napokat látott alagsori bárjában ülünk – ahol az ötvenes években külföldi vendégeknek játszottak jazzt –, hiszen a történelmi hátteret ismerhetjük meg, amit legfeljebb fellazít egy kis zenei bejátszás és fényképnézegetés.

De a továbbiakban már rengeteg információhoz juthatunk nemcsak a hazai zenei élet évtizedeiről, de azokról az időkről is, amikor a jazz még a vendéglátóipar kelléke volt. A fókusz a műfaj meghonosodásán van, jobban mondva, óvatos beszivárgásán, hiszen a New Orleansból Budapestre vezető út egyáltalán nem volt zökkenőmentes. [...]

Privát túra

A privát túra azt jelenti, hogy egy általatok választott időpontra szervezzük meg Neked / Nektek a sétát, amin csak Ti vesztek részt, senki más. A túra minden másban megegyezik a meghirdetett sétákkal. Népszerű választás a privát séta szülinapokra, amin az egész család részt vesz; meglepetés randira, vagy akár Budapestre érkező kedves ismerősöknek. Mivel saját túravezetőt kaptok a túrát kérhetitek más nyelven is.

Ha privát túrát szeretnél, akkor kattints a "Jelentkezés privát túrára" gombra, majd add meg a kért adatokat, és küldd el a "Jelentkezés" gombbal. Hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot, és egyeztetjük a részleteket!