Jazztörténeti időutazás a Belvárosban

<< vissza a túrákhoz

< >
Túra időtartama: 2 óra
Találkozási pont: az Astoria Hotelben Nézd meg térképen
Elérhető nyelvek: HU

Túránkon a budapesti jazz élet legfontosabb helyszíneivel, művészeivel ismerkedünk, miközben mélyebbre ásunk a zenei hangzás jellegzetességeibe, és az irányzat fejlődésébe is.

Meghirdetett túrák

Túra időpontok

  • Október 05, Szombat, 10:00

Jelentkezés

Ár

  • 3500 HUF

Privát túrák?

Résztvevők száma

Ár

1 vagy 2 fő
23 000 Ft
3 vagy 4 fő
27 000 Ft
5 vagy 6 fő
31 000 Ft
7 vagy 8 fő
35 000 Ft
9 főtől
4100 Ft / Fő
15 főtől
egyedi ár

Jelentkezés privát túrára

TÚRA LEÍRÁSA

A tizenkilencedik század végén egy radikálisan új zenei irányzat született meg New Orleans-ban, ami a harmincas évekre meghódította Amerikát. Európába, és így Magyarországra is a szabadság szimbólumaként tört be a két világháború közötti időszakban. A sétán megismerkedünk a jazz kialakulásával, fejlődésével, történelmi vonatkozásaival, és hogy miként tiltották először a németek, majd a szovjetek és miként vetették be „kulturális trójai falóként” az amerikaiak.

 

A tiltás ellenére tovább élt az ötvenes évek fővárosi éjszakai életében, majd lassanként átcsúszott a tiltottból a tűrt kategóriába, míg végül nagyobb tömegekhez is elért. A kezdeti óvatos lépésektől, az első fővárosi jazzklubtól, a Modern Jazz lemezsorozattól a mára a felsőoktatás részévé váló jazztanszak megalakulásig göröngyös, ám rengeteg színes egyéniséget és produkciót felmutató utat járt be a műfaj az elmúlt ötven évben.

 

Sétánk a modern jazz egyik hazai bölcsőjétől indul, és feltérképezi a budapesti jazz élet legfontosabb helyszíneit. Betekintést nyerünk nem csak a történelmi korszakokba, de a zenei hangzás jellegzetességeibe, és az irányzat fejlődésébe is. Megismerhetjük a korszakok legfontosabb alakjait, alkotásait, mígnem elérkezünk a jelen korhoz, és a mai jazz élet színtereihez. 

Magyar Narancs: Séta - Jazztörténeti időutazás a belvárosban 

2018.05.05.

https://magyarnarancs.hu/lokal/jazztorteneti-idoutazas-a-belvarosban-111401

Az elején egy kicsit az iskolapadban érezzük magunkat, amikor az Astoria Szálló jobb napokat látott alagsori bárjában ülünk – ahol az ötvenes években külföldi vendégeknek játszottak jazzt –, hiszen a történelmi hátteret ismerhetjük meg, amit legfeljebb fellazít egy kis zenei bejátszás és fényképnézegetés.

De a továbbiakban már rengeteg információhoz juthatunk nemcsak a hazai zenei élet évtizedeiről, de azokról az időkről is, amikor a jazz még a vendéglátóipar kelléke volt. A fókusz a műfaj meghonosodásán van, jobban mondva, óvatos beszivárgásán, hiszen a New Orleansból Budapestre vezető út egyáltalán nem volt zökkenőmentes. [...]

Privát túra

A privát túra azt jelenti, hogy egy általatok választott időpontra szervezzük meg Neked / Nektek a sétát, amin csak Ti vesztek részt, senki más. A túra minden másban megegyezik a meghirdetett sétákkal. Népszerű választás a privát séta szülinapokra, amin az egész család részt vesz; meglepetés randira, vagy akár Budapestre érkező kedves ismerősöknek. Mivel saját túravezetőt kaptok a túrát kérhetitek más nyelven is.

Ha privát túrát szeretnél, akkor kattints a "Jelentkezés privát túrára" gombra, majd add meg a kért adatokat, és küldd el a "Jelentkezés" gombbal. Hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot, és egyeztetjük a részleteket!