Két té között a fű alatt - Budapesti underground a Kádár-korszakban

<< vissza a túrákhoz

< >
Túra időtartama: 2 óra 30 perc
Találkozási pont: Szabadság téren a Szovjet hősi emlékműnél Nézd meg térképen
Túravezetők: Csada Gergely
Elérhető nyelvek: EN HU

Sétánkon a Kádár-korszak nyomán kibontakozó művészetek világába nyerünk betekintést, és bejárjuk a fontosabb belvárosi helyszíneket, ahol ezek az újító alkotások születtek.

Meghirdetett túrák

Túra időpontok

  • December 08, Vasárnap, 17:00

Jelentkezés

Ár

  • 3500 HUF

Privát túrák?

Résztvevők száma

Ár

1 vagy 2 fő
23 000 Ft
3 vagy 4 fő
27 000 Ft
5 vagy 6 fő
31 000 Ft
7 vagy 8 fő
35 000 Ft
9 főtől
4100 Ft / Fő

Jelentkezés privát túrára

TÚRA LEÍRÁSA

A Kádár-korszakban, a három “T” kultúrpolitikája idején az újító művészeti ágak képviselőinek nem sok mozgásteret engedett a hatalom. A hatvanas évektől kezdve a tűrt és tiltott kategória között billegő neoavantgárd képzőművészek, performance- és színházi előadók, kísérleti filmesek és zenészek körül sorra elfogyott a levegő, de amíg alkottak, addig máig érvényes, izgalmas és napjainkig ható műveket hoztak létre.

Ennek a sok helyen egymás útját keresztező, az egész országot átfogó művészeti közegnek a belvárosi helyszíneit fedezzük fel éjszakai sétánkon, audio-vizuális segédlettel együtt.

 

index.hu : Végigsétáltuk a Kádár-korszak tiltott ellenkultúráját

2018.05.21.

https://index.hu/kultur/2018/05/21/kadarkori_ellenkultura/

 

A séta nagyjából két és fél óra volt, páran azonban ráhúztunk még egy extra másfél órát a Fészek Klubban, ami az útvonalhoz és a témához is csak lazán kapcsolódott. Ahogy sok értékes zene áll felderítetlenül, lemezboltok rekeszeiben arra várva, hogy valaki rászabadítsa őket a világra, úgy sok értékes információ is van, amit nem lehet telefont nyomkodva a webről beszerezni. Míg korunkat a jövőben kutató embereknek valószínűleg az lesz majd a kihívás, hogy a több ezer kajakép és egyéb felesleges információ közül kihámozza a lényeget, addig ennek a kornak a feldogozása kolosszális kutatómunkát igényel, amit a Budapest Beyond Sightseeing nem spórolt meg. [...]

 

*A cím Tábor Ádámnak a korszak irodalmi életével foglalkozó esszéjének címéből való.

Privát túra

A privát túra azt jelenti, hogy egy általatok választott időpontra szervezzük meg Neked / Nektek a sétát, amin csak Ti vesztek részt, senki más. A túra minden másban megegyezik a meghirdetett sétákkal. Népszerű választás a privát séta szülinapokra, amin az egész család részt vesz; meglepetés randira, vagy akár Budapestre érkező kedves ismerősöknek. Mivel saját túravezetőt kaptok a túrát kérhetitek más nyelven is.

Ha privát túrát szeretnél, akkor kattints a "Jelentkezés privát túrára" gombra, majd add meg a kért adatokat, és küldd el a "Jelentkezés" gombbal. Hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot, és egyeztetjük a részleteket!